Vypnout zobrazení pro mobilní zařízení

Druhy půjček

Poradna
30. září 2015

Na českém trhu se můžeme setkat s několika druhy půjček a my Vám pomůžeme se v tom všem orientovat. Popíšeme Vám jednotlivé druhy půjček, aby jste věděli jak fungují, jaké mají výhody či nevýhody.

Půjčky za poplatek

Některé firmy chtějí za zprostředkování jakéhokoli úvěru zaplatit poplatek. Pozor! Ne vždy se jedná o seriózní firmy, a i kdyby chtěli po Vás naúčtovat předem sumu v řádu jen několika set korun nebo ve výši první následné splátky, zpravidla se bude jednat o podvod. Pokud bude chtít společnost zaplatit z Vašeho účtu převodem částku ve výši zhruba jedné koruny, většinou jde jen o to, aby si ověřili Vaši identitu, resp. majitele účtu, aby nedošlo k připsání platby na účet jiné neoprávněné osobě, čímž si věřitel chrání ze zákona právo na splácení půjčky, aby se jí majitel/é účtu v budoucnosti nevyhnuli. Netolerují totiž ani převod půjčky na jinou právnickou osobu, tedy ani na tu cizí fyzickou. Tento poplatek můžete bez obav vždy zaplatit, aniž by Vám však tímto vznikl nárok na jeho vrácení. Rozhodně ale více než pár korun nikdy předem neplaťte! Takovýto poplatek je totiž skutečně neoprávněný a dokonce nezákonný. Týká se to zejména neoficiálního nebankovního sektoru a v tomto případě už se nejedná ani o lichvu, ale o sprostý podvod, jelikož Vám v budoucnu žádnou půjčku z těchto nikdy nevyplatí. To se týká také nejrůznějších telefonních linek začínajících povětšinou předvolbou 9, cílených na protelefonování kreditu nebo paušálu.

Finská půjčka

Tento druh půjčky někdy nazývaný také jako mikropůjčka nebo sms půjčka se pohybuje v řádu několika set nebo tisíc korun. Nevýhodou je bohužel poměrně krátká doba splatnosti a vysoký poplatek při vrácení zápůjčky. Při době splatnosti kratší než tři měsíce dle zákona není věřitel povinen uvádět RPSN. Jako první byl tento model půjčky použit právě ve Finsku v r. 2005 a rychle expandoval do Evropy jako řešení nenadálých aktuálních problémů nebo při nedostatku před výplatou. Ne náhodou je tento druh půjčky spojován s termíny jako tzv. predátorské úvěrování nebo lichva.

Japonská půjčka

Tento princip půjčování peněz je nyní trendem, protože nahradil poměrně nevýhodné finské půjčky. Model je v podstatě stejný jen s tím rozdílem, že byl výrazně snížen vysoký úrok, takže přestože jde o zapůjčení malé částky, klient zpět nevrací tolik jako u předchozí varianty. Stejně jako jiné druhy půjček lze i o tuto zažádat formou sms nebo online a po ověření Vašeho účtu probíhá převod na účet majitele v pracovních dnech v čase několika hodin (záleží na typu banky klienta a možnostech zaslání poplatku věřiteli disponujícímu s vícerem typů účtů).

Účelové/neúčelové půjčky / spotřebitelské úvěry

Existuje jak zprostředkování účelových/neúčelových půjček z bankovního, tak nebankovního sektoru. Smyslem je prodat nějakou hmotnou věc (zařízení do bytu, nábytek, elektroniku, bílé zboží nebo dokonce auto na leasing atp.) a součástí takovéto smlouvy zpravidla bývá i doložení prodejky o zakoupeném zboží (pro případ následné exekuce vzniká věřiteli nárok na zabavení této věci, resp. pokud klient úvěr řádně nesplácí). Této formě se říká také jinak spotřebitelský úvěr, tedy prodej na splátky sloužící k pokrytí nějaké nákupní potřeby zákazníka. V běžných obchodech tento prodej zajišťuje řada uznávaných krytých firem většinou se silným finančním zázemím v zahraničí, ale můžeme narazit i na méně známé menší společnosti. Jestliže půjčka není propojená s nákupem určité věci, pak se jedná o tzv. neúčelovou půjčku neboli půjčku bez účelu.

Propojení půjček (refinancování, konsolidace půjček)

Již spoustě klientům se stalo, že díky předlužení domácnosti se dostali do tzv. dluhové pasti, tedy že přestali zvládat splácet své závazky. Od toho jsou tu různé bankovní i nebankovní specializované firmy nebo bezplatné občanské poradny, které si nechají doložit veškeré doklady o Vašich smlouvách, a většinou Vám vypracují spolehlivý finanční program, jak zajistit splácení veškerých těchto zatím nesplacených závazků, aby Vám ještě zbylo na živobytí. Není podstatné, jestli je nebo není klient v exekuci; zkrátka své finance přestává zvládat a od toho právě vznikl pojem konsolidace, který všechny Vaše dosavadní půjčky spojuje dohromady a jejich splácení řeší systematicky formou individuálního programu klienta.

Kategorie článků
Poradna
17. srpna 2016

Půjčky bez doložení příjmu - jak se v nich orientovat

V současné široké nabídce půjček najdete i takové, kde nemusíte dokládat příjem.

Číst článek
Recenze půjček
07. července 2016

Půjčka od České spořitelny - recenze

Dostali jste se do složité finanční situace, ze které neumíte galantně…

Číst článek
Recenze půjček
07. července 2016

Recenze - Nebankovní půjčka Fair Credit

Nedostatek financí může na vlastní kůži zažít úplně každý. Bohatě stačí, když…

Číst článek
Recenze půjček
30. června 2016

Recenze na půjčku CreditLimit od Ferratum Bank

Ocitli jste se ve finanční tísni a nemáte odložené peníze bokem? Zaskočily vás…

Číst článek