Vypnout zobrazení pro mobilní zařízení

P2P půjčky

Poradna
07. října 2015

Dávno je pryč doba, kdy jsme si museli chodit půjčovat peníze pouze do bank. Peer to peer nebo tedy zkratka P2P znamená poskytnutí úvěru bez prostředníka, tedy banky. Na jedné straně stojí žadatel o úvěr a na straně druhé skupina věřitelů. V praxi to znamená, že žadatel nedostane celkovou částku od jednoho věřitele, ale od několika. Pro věřitele je to šance, jak s minimální investicí získat slušné zhodnocení svých peněz a pro dlužníky levnější úvěr.

Poskytovatel půjčky tedy může být kdokoli a zprostředkovatelem je speciální server, kde jsou zveřejňovány nabídky s poptávkami, takový jakýsi trh s půjčkami. Potenciální dlužník zde zadá konkrétní požadavky na půjčku – její výše, celková doba splácení, účel, a další. Podrobnosti si pak domluvíte již přímo s nabízejícím nebo s nabízejícími.

 

Nejčastější a nejefektivnější důvod, proč využít P2P půjčku je refinancování současných půjček, které jsou méně výhodné. Ale pozor, zde se nejedná o pokrytí splátek půjčkou tedy vytloukání klínu klínem, nýbrž o refinancování výhodnější variantou. Zde totiž máte šanci sehnat půjčku s úrokovou sazbou pod deset procent, což je kolikrát výhodnější, než nejlepší nabídka v bance. Navíc nemusíte potenciální věřitele obíhat, vše vyřídíte v klidu z domova. 

Podmínky pro získání P2P půjčky

O půjčku může žádat občan České republiky, kterému již bylo 18 let. Doložit je dále třeba potvrzení o příjmu, scan občanského průkazu z obou stran a další doklad totožnosti jako je řidičský průkaz či cestovní pas. Současně také nesmíte mít žádnou exekuci ani insolvenční řízení, popř. další údaje, které bude věřitel požadovat. Po registraci na serveru vyplníte základní údaje o úvěru – částu, maximální úrok, na který jste ochotni přistoupit  a rozběhnete tak aukci. Věřitelé Vám posílají své nabídky a samozřejmě vyhraje ten, který nabídne nejlepší podmínky, tedy nejnižší úrok.

Výhody P2P půjčky

  • Čerpání peněz je daleko jednodušší bez banky či nějaké úvěrové společnosti.
  • Získat lze i daleko výhodnější podmínky a nižší úrok než v bance, což se odvíjí od Vaší platební morálce a také zájmu věřitelů o Vaší aukci.
  • Vše vyřešíte z pohodlí Vašeho domova, nemusíte nikam chodit a nic vyřizovat.
  • Riziko nese investor, který ho může minimalizovat rozložením svého portfolia o více uchazečů.

V České republice si tento systém jednoduchého půjčování peněz teprve hledá své místo na trhu a samozřejmě proto se potýká s malou informovaností obyvatel. Je to způsob, který otevírá naprosto nevídanou možnost poměrně výhodného a navíc přímého investování a na druhé straně získání dostupnějších úvěrů. Není zde potřeba banky ani jiného zprostředkovatele, jelikož jejich funkci zastává velmi transparentní internetová platforma. Zda budou mít peer-to-peer půjčky v České republice stejný úspěch jako v zahraničí je zatím ve hvězdách, rozhodně je ale třeba si uvědomit, že tento funkční systém je výhodný pro obě strany.

 

Zaregistrujte se tedy a sledujte svou příležitost buď jak získat výhodný úvěr nebo efektivní způsob, jak zhodnotit své peníze.

Kategorie článků
Poradna
17. srpna 2016

Půjčky bez doložení příjmu - jak se v nich orientovat

V současné široké nabídce půjček najdete i takové, kde nemusíte dokládat příjem.

Číst článek
Recenze půjček
07. července 2016

Půjčka od České spořitelny - recenze

Dostali jste se do složité finanční situace, ze které neumíte galantně…

Číst článek
Recenze půjček
07. července 2016

Recenze - Nebankovní půjčka Fair Credit

Nedostatek financí může na vlastní kůži zažít úplně každý. Bohatě stačí, když…

Číst článek
Recenze půjček
30. června 2016

Recenze na půjčku CreditLimit od Ferratum Bank

Ocitli jste se ve finanční tísni a nemáte odložené peníze bokem? Zaskočily vás…

Číst článek